• elso
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik

A FŐVÁROSI MENTŐK HELYTÁLLÁSA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN

Kedves Látogatóink!

A Kresz Géza Mentőmúzeum tisztelettel adózik a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület első világháborús helytállása előtt.

Legújabb időszaki kiállításunk a  főváros mentésügyét irányító Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület tevékenységére hívja fel a figyelmet. A háborúra való felkészülés éveibe, a katonai hatóságokkal való együttműködésbe, a sérültek ellátásába és egy kevésbé ismert történetnek, a fővárosi mentők által irányított Auguszta mentővonatnak a működésébe kívánunk betekintést nyújtani.

A prezentációt nagymértékben gazdagítják Dittera Károly hadi fotográfusnak a nagyközönség előtt eddig ismeretlen fotográfiái és felszerelései valamint Dr. Lengyel Árpád mentőorvos tábori, katonaorvosi instrumentumai.

A kiállítást megnyitja:

Dr. Csató Gábor                                                                                                                                                                          az Országos Mentőszolgálat főigazgatója

Helyszín: „Mentőpalota-garázs” kiállítótér

Megtekinthető: 2018. december 17-től minden hétköznap 8:00-16:00 óráig, szombatonként 9:00-14:00 óráig.

Köszönetünket fejezzük ki Völgyi Péterné dr. Reich Márta és Dittera Károly (ifjú) hagyatékőrzőknek, Németh Józsefnek, Tóth Balázs történésznek, Tóth Ferencnek, Gubányi Istvánnak, Merza Beátának, Füle Zoltán filmrendezőnek, valamint a múzeum munkatársainak a kiállítás megvalósulásáért: Vladár Csaba - grafikai kivitelezés, retusálás; Debrődi Gábor - szakmai szöveg, tanácsadás; Dr. Csapó Mária - tanácsadás; Jobb Boróka, Mészáros Attila Balázs, Pál István - szervezés. Külön köszönetet érdemel Dr. Katona József, aki magángyűjteményéből ajánlott fel a kiállítás számára korabeli relikviákat.

Film

Múzeumunkról

Küldetésünk: a magyarországi szervezett mentés történeti emlékeinek megőrzése, gyarapítása és bemutatása, az Országos Mentőszolgálat - és korábbi szervezeti elődeinek - tudományos, szellemi és kulturális örökségének megismertetése a múzeum látogatóival és szélesebb közönségével.
Célunk: tisztelettel adózni a mentéstörténet és a mentéstudomány nagy alakjainak és mindazoknak, akik feladatot vállaltak az embermentésben, a bajbajutottak megsegítésében.

A Kresz Géza Mentőmúzeum a Markó utcai Mentőpalotában, Budapest szívében található. Az 1890-es években épült Mentőpalota falai között nemcsak mentőállomás és irányító központ működött, hanem már a kezdetektől a mentők felszereléseit, tárgyi dokumentumait bemutató múzeum is. A múzeumot, valamint az épületet – továbbá az első magyarországi mentőegyesületet is – Dr. Kresz Géza alapította. Múzeumunk látogatói megismerkedhetnek a mentéstörténet tárgyi emlékeivel, valamint a mentők és szervezetük nemes, önzetlen munkájával. E gyűjtemény Európában egyedülálló.

A múzeum által őrzött kincsek kronologikus sorrendben, egykori rendeltetésüknek megfelelő csoportosításban tekinthetőek meg. Látogatóink megismerhetik a magyarországi elsősegélynyújtás és mentés múltját a 18-19. századi borbélysebészek tevékenységétől, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület létrejöttén át, a szerveződő városi mentőegyesületek munkájáig. Követhetik a két világháború között az országos hatáskörű mentésszervezés kibontakozását, továbbá megismerhetik az 1948-ban alapított Országos Mentőszolgálat működését. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a rohamkocsi sikertörténetébe, megtekinthetik az első rohamkocsi-szolgálat felszereléseit, eszközeit. Múzeumunk figyelemmel kíséri az oxiológia (mentéstudomány) fejlődését is. A gyűjteményben láthatóak különböző orvosi és mentéstechnikai felszerelések, egyenruhák és különböző rendeltetésű mentőgépjárművek az 1950-es évektől napjainkig. Részletesen ismertetjük a mentőjárművek történetét, a lovas kocsiktól egészen a modern mentőautókig. A vetítőteremben a mai és a korabeli mentők izgalmas életét bemutató filmösszeállítások peregnek.

A múzeumi látnivalók igazi különlegessége a Pincekórház 1956 emlékkiállítás. Állandó kiállításunkkal emléket állítunk az 1956-os forradalom és szabadságharc idején hősiesen helytállt mentődolgozóknak, akik a Mentőpalota légoltalmi pincerendszerében létrehozott, sebesülteket ellátó ideiglenes kórházban hősiesen ápolták a sérülteket és mentették meg sokak életét. A kiállítás eredeti helyszínen, az egykori helyiségeket korabeli felszerelésekkel berendezve, műtőrészleggel mutatja be a Pincekórház világát.

További információk a Kiállításaink és a Gyakran ismételt kérdések menüpontok alatt olvashatóak.