• elso
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik

Beszámoló a Múzeumok Éjszakájáról

Kedves Látogatóink!

Örömmel számolunk be arról, hogy június 23-án a Kresz Géza Mentőmúzeum idén is csatlakozott az egyik legszínvonalasabb országos múzeumi programhoz, a Múzeumok Éjszakájához. Este 18 órától másnap hajnali 01 óráig fogadtuk látogatóinkat. 

                                           

Az előző évekhez képest idén rekordmennyiségű érdeklődőt fogadott kis múzeumunk. 1600 látogató lépte át a Markó utcai Mentőpalota kapuját és válogathatott kedvére a párhuzamosan zajló, felnőtteknek és gyerekeknek meghirdetett programjaink közül. 

Szervezőcsapatunknak és lelkes önkénteseinknek köszönhetően, egyszerre hat helyszínen biztosítottunk látnivalót, foglalkozást a Mentőpalota területén. Állandó mentéstörténeti tárlatunk és időszaki kiállításaink mellett a nagyfokú érdeklődésre való tekintettel félóránként tartottunk tárlatvezetést az egykori légoltalmi segélyhelyen, a Pincekórházban. Óránként vártuk látogatgatóinkat a Díszteremben meghirdetett előadásokkal, elsősegélynyújtó gyermekfoglalkozásokkal. 

Felnőttek és gyermekek számára mentőtisztek mutatták be a komolyabb sérülések laikus szintű ellátását a Mentőpalota-garázsban előkészített balesetimitációs helyszínen. Az udvaron a mentőmotoros-szolgálat és a Magyar Gyermekmentő Alapítvány fáradhatatlan munkatársai várták az érdeklődőket. A vállalkozó kedvűek az önkéntes bajtársak irányításával BLS gyakorló bábun is kipróbálhatták az újraélesztést. 

Mindezzel egy időben az Országos Mentőszolgálat Mentőbázisán megnyitotta kapuit a Központi Irányító Csoport, ahol bajtársaink több száz látogatót fogadtak és megtekinthették a múzeum Veteránbázis állandó kiállítását is.  A Mentőpalota előtti parkolóból, külön e célból érkezett buszok félóránként szállították látogatóinkat.

            Hálával tartozunk munkatársainknak a szervezésért, köszönjük azoknak a bajtársaknak is a segítségét, akik foglalkozásokat, előadásokat tartottak az est folyamán. Külön köszönetet érdemelnek azok a lelkes önkéntesek, akiknek nélkülözhetetlen szerepük volt az események gördülékeny lebonyolításában és a Központi Mentőállomáson szolgálatot teljesítő bajtársak, akik engedték látogatóknak, hogy figyelemmel kísérjék a rendezvény alatt végig zavartalanul zajló kivonulást.

Azon látogatóink, akik részt vettek nyereményjátékunkban, július közepén számíthatnak az értékes nyeremények kisorsolására. A szerencsés nyerteseket email-ben értesítjük.

 

Köszönettel,

a Kresz Géza Mentőmúzeum munkatársai

 

Film

Múzeumunkról

Küldetésünk: a magyarországi szervezett mentés történeti emlékeinek megőrzése, gyarapítása és bemutatása, az Országos Mentőszolgálat - és korábbi szervezeti elődeinek - tudományos, szellemi és kulturális örökségének megismertetése a múzeum látogatóival és szélesebb közönségével.
Célunk: tisztelettel adózni a mentéstörténet és a mentéstudomány nagy alakjainak és mindazoknak, akik feladatot vállaltak az embermentésben, a bajbajutottak megsegítésében.

A Kresz Géza Mentőmúzeum a Markó utcai Mentőpalotában, Budapest szívében található. Az 1890-es években épült Mentőpalota falai között nemcsak mentőállomás és irányító központ működött, hanem már a kezdetektől a mentők felszereléseit, tárgyi dokumentumait bemutató múzeum is. A múzeumot, valamint az épületet – továbbá az első magyarországi mentőegyesületet is – Dr. Kresz Géza alapította. Múzeumunk látogatói megismerkedhetnek a mentéstörténet tárgyi emlékeivel, valamint a mentők és szervezetük nemes, önzetlen munkájával. E gyűjtemény Európában egyedülálló.

A múzeum által őrzött kincsek kronologikus sorrendben, egykori rendeltetésüknek megfelelő csoportosításban tekinthetőek meg. Látogatóink megismerhetik a magyarországi elsősegélynyújtás és mentés múltját a 18-19. századi borbélysebészek tevékenységétől, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület létrejöttén át, a szerveződő városi mentőegyesületek munkájáig. Követhetik a két világháború között az országos hatáskörű mentésszervezés kibontakozását, továbbá megismerhetik az 1948-ban alapított Országos Mentőszolgálat működését. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a rohamkocsi sikertörténetébe, megtekinthetik az első rohamkocsi-szolgálat felszereléseit, eszközeit. Múzeumunk figyelemmel kíséri az oxiológia (mentéstudomány) fejlődését is. A gyűjteményben láthatóak különböző orvosi és mentéstechnikai felszerelések, egyenruhák és különböző rendeltetésű mentőgépjárművek az 1950-es évektől napjainkig. Részletesen ismertetjük a mentőjárművek történetét, a lovas kocsiktól egészen a modern mentőautókig. A vetítőteremben a mai és a korabeli mentők izgalmas életét bemutató filmösszeállítások peregnek.

A múzeumi látnivalók igazi különlegessége a Pincekórház 1956 emlékkiállítás. Állandó kiállításunkkal emléket állítunk az 1956-os forradalom és szabadságharc idején hősiesen helytállt mentődolgozóknak, akik a Mentőpalota légoltalmi pincerendszerében létrehozott, sebesülteket ellátó ideiglenes kórházban hősiesen ápolták a sérülteket és mentették meg sokak életét. A kiállítás eredeti helyszínen, az egykori helyiségeket korabeli felszerelésekkel berendezve, műtőrészleggel mutatja be a Pincekórház világát.

További információk a Kiállításaink és a Gyakran ismételt kérdések menüpontok alatt olvashatóak.