• elso
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik

Múzeumok Éjszakája 2018

Idén is izgalmas programok, kiállítások és előadások várják azokat az érdeklődőket, akik ellátogatnak a Kresz Géza Mentőmúzeumba 2018. június 23-án, a Múzeumok Éjszakáján! Nyerj mentőhelikopter modellt, fedezd fel az apró mentőautók világát, avagy "Segíts, ha baj van!"

Részletes program

A Mentőmúzeum idén is részt vesz a nagy sikerű Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozaton.
Nyitva tartás a rendezvény napján: 18:00-01:00
 
 
RÉSZLETES PROGRAM 

 1. HELYSZÍN: I. EMELET

 

18:00-01:00

MENTÉSTÖRTÉNETI-TÁRLAT

 

Kiállításainkon megtekinthetők a Magyarországon használatos egykori és mai mentőeszközök és feltárulnak a különféle mentési eljárások. Betekintést nyújtunk a korabeli borbélysebészek gyakorlatába, a polgári és katonai mentés indulásába, valamint a nemzetközi hírű Budapesti Önkéntes Mentőegyesület és a Vármegyék és Városok Országos Mentőegyesületének színes életébe. A régmúlt mellet kibontakozik a modern mentőszolgálat világa, az idén 70 éves Országos Mentőszolgálat története és gyakorlata.

A kiállítás a rendezvény ideje alatt szünet nélkül látogatható.

 

NYEREMÉNYJÁTÉK!!!

 

Állandó tárlatunk megtekintését követően látogatóink egy mentéstörténeti teszt kitöltésével részt vehetnek egy nyereményjátékban. A helyes válaszolók közül három díjat sorsolunk ki, első díjként mentőhelikopter modellt vihet haza a szerencsés nyertes, továbbá mindhárom versenyzőt megajándékozzuk Debrődi Gábor: Hét évtized a magyarországi mentés történetéből (2018) című legújabb mentéstörténeti monográfiájával.

_________________________________________________________________________________________________

2. HELYSZÍN.: MENTŐPALOTA-UDVAR

 

19:00 – 00:30

MENTŐMOTOROK AZ ÉJSZAKÁBAN

 

A mentőmotoros-szolgálat munkatársai várják éjszakai látogatóikat a Markó utcai Mentőpalota udvarán! Az érdeklődők e speciális szolgálati forma érdekességeit ismerhetik meg.


19:00 - 00:30

GYERMEK- MENTŐORVOSI KOCSI AZ ÉJSZAKÁBAN 

 

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány lelkes munkatársainak köszönhetően látogatóink megismerkedhetnek a korszerű gyermekmentéssel.

_________________________________________________________________________________________________ 

3. HELYSZÍN: „MENTŐPALOTA GARÁZS” KIÁLLÍTÓTÉR

 

18:00 -00:30 - BEMUTATÓ

 

 „MENTENI A MENTHETŐT” – HOGYAN SEGÍTSÜNK A BAJBAJUTOTTAKON?

 

Óránként kezdődő 30 perces bemutató

 

Képzett bajtársak vezetésével tartott interaktív bemutató, ahol megelevenített baleseti szituációkon keresztül ismerkedhetnek a látogatók a laikus elsősegélynyújtó feladataival. Közreműködik a Budapesti Vöröskereszt Ifjúsági Szervezete

Időpontok: 18:00-18:30, 19:00-19:30, 20:00-20:30, 21:00-21:30, 22:00-22:30, 23:00-23:30, (00:00-00:30).

 

 

18:00-01:00 - KIÁLLÍTÁS

 

 APRÓ MENTŐAUTÓK VILÁGA

 

Az éjszaka során a Mentőmúzeum apró mentőautóknak is otthont ad. Németh József modellautó-készítő, gyűjtő bajtársunk mentőmodelljeit tekinthetik meg az érdeklődők.

_________________________________________________________________________________________________

 4. HELYSZÍN: MENTŐPALOTA DÍSZTEREM

 

18:00 – 20:00 – FOGLALKOZÁS

 „TE IS TUDSZ SEGÍTENI” – SZITUATÍV GYERMEKFOGLALKOZÁS, AVAGY AZ ÖN GYERMEKE IS TUD SEGÍTENI, HA BAJ VAN

 

Gyermekfoglalkozás félóránkénti lebontásban.  

 

A „Te is tudsz segíteni!” egy főként kisiskolásoknak szóló foglalkozás, melynek célja hogy felkeltse a kicsik figyelmét a segítő magatartásra. Játékosan, szituációs elemekkel színesítve mutatjuk be a kicsiknek, hogy mikor és hogyan tudnak ők is segíteni, ha baj van. A tőlük elvárható legalapvetőbb tudnivalókat (a segítségre szoruló felismerését, saját biztonságuk védelmét, felnőtt értesítését, a mentők telefonszámát) játékos formában ismerhetik meg.

 

Időpontok: 18:00, 18:30, 19:00, 19:30.   

 

20:00 – 00:00 – ELŐADÁSOK A MENTŐPALOTA DÍSZTERMÉBEN

 

20.00       Betegellátás egykoron és napjainkban – a mentőorvosi-mentőtiszti munka

                (Ötvös Dániel)

21:00       Mentőmotorok az Országos Mentőszolgálatnál (Hargitai Tamás)

22.00       Hét évtized mentéstörténete – 70 éves az Országos Mentőszolgálat (Debrődi Gábor)

23:00       Kitekintés a nagyvilágba. A hazai és nemzetközi mentés gyakorlatának       

                ismertetése. (Debrődi Gábor) 

           __________________________________________________________________________________________________________

 5. HELYSZÍN : LÉGOLTALMI PINCE

 

19:00-00:30

PINCEKÓRHÁZ  1956

 

Óránkénti tárlatvezetéssel látogatható

 

A Kresz Géza Mentőmúzeum Pincekórház -1956 című kiállítása az 1956-os forradalom és szabadságharc idején hősies helytállást teljesített mentőbajtársaknak állít emléket.

Tárlatvezetések tervezett időpontjai:

19:00-19:30, 20:00-20:30, 21:00-21:30, 22:00-22:30, 23:00-23:30, 00:00-00:30 

 

________________________________________________________________________________________________________

6. HELYSZÍN: KRESZ GÉZA MENTŐMÚZEUM VETERÁNBÁZIS KIÁLLÍTÓHELY

1035 Budapest, Mohács u. 22.

 

Félóránként látogatható

 

18:00-01:00

MENTŐ OLDTIMEREK A VETERÁNBÁZISON

 

420 m2-es alapterületű kiállításunkon, a Veteránbázison a Mentőszolgálatnál rendszeresített egykori gépjárművek tekinthetők meg az 1950-es évektől napjainkig.

 

18:00-01:00

A KÖZPONTI IRÁNYÍTÓ CSOPORT LÁTOGATÓKÖZPONT MEGTEKINTÉSE 

 

Lehetőség van a Veteránbázissal azonos helyszínen lévő Országos Mentőszolgálat Központi Irányító Csoport (KICS) látogatóközpontjának megtekintésére. A helyszínen a bajtársak engednek betekintést az irányítási munkába az érdeklődők számára.

 

FONTOS TUDNIVALÓK A MOHÁCS UTCAI HELYSZÍNNEL KAPCSOLATBAN!!!

 

·     -Belépés a Róbert Károly körúttal párhuzamos Mohács u. 22. szám alatti bejárat felől minden egész és fél órában.

·     -A látogatás es 15 percet felölelő körbejárásból áll a Központi Irányító Csoportban, majd a bajtársak átirányítják a látogatókat a veterán autókhoz.

·     -Kizárólag regisztráció után lehetséges a látogatás! Jelentkezni előzetesen a mentomuzeumentok.hu email címen, illetve a helyszínen lehet.

·     -A Markó u. 22 szám alatti mentőállomás elől, minden félórában óra 15 és óra 45 perckor indul egy busz, amely átviszi a látogatókat a helyszínre

 

Múzeumunk a rendezvénysorozat honlapján:
 

 

 

 

 

Film

Múzeumunkról

Küldetésünk: a magyarországi szervezett mentés történeti emlékeinek megőrzése, gyarapítása és bemutatása, az Országos Mentőszolgálat - és korábbi szervezeti elődeinek - tudományos, szellemi és kulturális örökségének megismertetése a múzeum látogatóival és szélesebb közönségével.
Célunk: tisztelettel adózni a mentéstörténet és a mentéstudomány nagy alakjainak és mindazoknak, akik feladatot vállaltak az embermentésben, a bajbajutottak megsegítésében.

A Kresz Géza Mentőmúzeum a Markó utcai Mentőpalotában, Budapest szívében található. Az 1890-es években épült Mentőpalota falai között nemcsak mentőállomás és irányító központ működött, hanem már a kezdetektől a mentők felszereléseit, tárgyi dokumentumait bemutató múzeum is. A múzeumot, valamint az épületet – továbbá az első magyarországi mentőegyesületet is – Dr. Kresz Géza alapította. Múzeumunk látogatói megismerkedhetnek a mentéstörténet tárgyi emlékeivel, valamint a mentők és szervezetük nemes, önzetlen munkájával. E gyűjtemény Európában egyedülálló.

A múzeum által őrzött kincsek kronologikus sorrendben, egykori rendeltetésüknek megfelelő csoportosításban tekinthetőek meg. Látogatóink megismerhetik a magyarországi elsősegélynyújtás és mentés múltját a 18-19. századi borbélysebészek tevékenységétől, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület létrejöttén át, a szerveződő városi mentőegyesületek munkájáig. Követhetik a két világháború között az országos hatáskörű mentésszervezés kibontakozását, továbbá megismerhetik az 1948-ban alapított Országos Mentőszolgálat működését. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a rohamkocsi sikertörténetébe, megtekinthetik az első rohamkocsi-szolgálat felszereléseit, eszközeit. Múzeumunk figyelemmel kíséri az oxiológia (mentéstudomány) fejlődését is. A gyűjteményben láthatóak különböző orvosi és mentéstechnikai felszerelések, egyenruhák és különböző rendeltetésű mentőgépjárművek az 1950-es évektől napjainkig. Részletesen ismertetjük a mentőjárművek történetét, a lovas kocsiktól egészen a modern mentőautókig. A vetítőteremben a mai és a korabeli mentők izgalmas életét bemutató filmösszeállítások peregnek.

A múzeumi látnivalók igazi különlegessége a Pincekórház 1956 emlékkiállítás. Állandó kiállításunkkal emléket állítunk az 1956-os forradalom és szabadságharc idején hősiesen helytállt mentődolgozóknak, akik a Mentőpalota légoltalmi pincerendszerében létrehozott, sebesülteket ellátó ideiglenes kórházban hősiesen ápolták a sérülteket és mentették meg sokak életét. A kiállítás eredeti helyszínen, az egykori helyiségeket korabeli felszerelésekkel berendezve, műtőrészleggel mutatja be a Pincekórház világát.

További információk a Kiállításaink és a Gyakran ismételt kérdések menüpontok alatt olvashatóak.