• elso
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik

24. Múzeumok Majálisa 2019

             A Kresz Géza Mentőmúzeum idén is részt vesz a 2019. május 18-19-én megrendezésre kerülő 24. Múzeumok Majálisán! Szeretettel várunk minden kikapcsolódni vágyó érdeklődőt! 

Részletek a www.muzeumokmajalisa.hu weboldalon, valamint a "Bővebben" ikonra kattintva.

(A rendezvényen való részvétel miatt múzeumunk május 18-án szombaton és 20-án hétfőn ZÁRVA tart!)

Bővebben...

Rajzos mentéstörténet

 

Tisztelt Látogatóink!                                                                                                                                             Ezzel a kedves videóval zárjuk a 2018-as évet. Mindenkinek áldott karácsonyt kívánunk! A Kresz Géza Mentőmúzeum munkatársai

A FŐVÁROSI MENTŐK HELYTÁLLÁSA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN

Kedves Látogatóink!

A Kresz Géza Mentőmúzeum tisztelettel adózik a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület első világháborús helytállása előtt.

Bővebben...

MINDENMENTŐ - NEMZETKÖZI SAJTÓFIGYELŐ

Hírek, érdekességek az életmentés világából

Újabb, online rovatunkkal angolul beszélő vagy éppen tanuló olvasóinknak szeretnénk hírét vinni a mentés nemzetközi színterén történt eseményeiről. Kiegészítjük a hazai média külhoni híreit az életmentés gazdag világának érdekességeit eredeti nyelvezetében bemutatott forrásaival is.

Az idézett cikkek eredete igen változatos, mely a milliók által olvasott online hírközlő portálokon át, mentő-szakmai honlapok és periodikák tartalmából tallóz. E sajtónyilvánosságot kapott érdekességek bemutatásán túl korunk jelentős szakmai orgánumainak megismertetése is célunk az e terület iránt érdeklődőkkel és mentő-bajtársainkkal egyaránt.

Bővebben...

Hét évtized a magyarországi mentés történetéből

Örömmel értesítjük a Kedves Érdeklődőket, hogy az Országos Mentőszolgálat jóvoltából megjelent Debrődi Gábor új könyve, a Hét évtized a magyarországi mentés történetéből c. jubileumi kiadvány, amelyben a szerző az idén 70. születésnapját ünneplő Országos Mentőszolgálat történetét mutatja be, a kezdetektől napjainkig.

Az öt fejezetből álló monográfia ismerteti a mentés államosítását, az Országos Mentőszolgálat indulását, a mentéstudomány fejlődését, a járműpark történetét, a mentők helytállását az 1956. évi forradalom és szabadságharc idején, a Mentőmúzeumot, továbbá az Országos Mentőszolgálat jelenét és jövőbeli terveit.

Bővebben...

Film

Múzeumunkról

Küldetésünk: a magyarországi szervezett mentés történeti emlékeinek megőrzése, gyarapítása és bemutatása, az Országos Mentőszolgálat - és korábbi szervezeti elődeinek - tudományos, szellemi és kulturális örökségének megismertetése a múzeum látogatóival és szélesebb közönségével.
Célunk: tisztelettel adózni a mentéstörténet és a mentéstudomány nagy alakjainak és mindazoknak, akik feladatot vállaltak az embermentésben, a bajbajutottak megsegítésében.

A Kresz Géza Mentőmúzeum a Markó utcai Mentőpalotában, Budapest szívében található. Az 1890-es években épült Mentőpalota falai között nemcsak mentőállomás és irányító központ működött, hanem már a kezdetektől a mentők felszereléseit, tárgyi dokumentumait bemutató múzeum is. A múzeumot, valamint az épületet – továbbá az első magyarországi mentőegyesületet is – Dr. Kresz Géza alapította. Múzeumunk látogatói megismerkedhetnek a mentéstörténet tárgyi emlékeivel, valamint a mentők és szervezetük nemes, önzetlen munkájával. E gyűjtemény Európában egyedülálló.

A múzeum által őrzött kincsek kronologikus sorrendben, egykori rendeltetésüknek megfelelő csoportosításban tekinthetőek meg. Látogatóink megismerhetik a magyarországi elsősegélynyújtás és mentés múltját a 18-19. századi borbélysebészek tevékenységétől, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület létrejöttén át, a szerveződő városi mentőegyesületek munkájáig. Követhetik a két világháború között az országos hatáskörű mentésszervezés kibontakozását, továbbá megismerhetik az 1948-ban alapított Országos Mentőszolgálat működését. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a rohamkocsi sikertörténetébe, megtekinthetik az első rohamkocsi-szolgálat felszereléseit, eszközeit. Múzeumunk figyelemmel kíséri az oxiológia (mentéstudomány) fejlődését is. A gyűjteményben láthatóak különböző orvosi és mentéstechnikai felszerelések, egyenruhák és különböző rendeltetésű mentőgépjárművek az 1950-es évektől napjainkig. Részletesen ismertetjük a mentőjárművek történetét, a lovas kocsiktól egészen a modern mentőautókig. A vetítőteremben a mai és a korabeli mentők izgalmas életét bemutató filmösszeállítások peregnek.

A múzeumi látnivalók igazi különlegessége a Pincekórház 1956 emlékkiállítás. Állandó kiállításunkkal emléket állítunk az 1956-os forradalom és szabadságharc idején hősiesen helytállt mentődolgozóknak, akik a Mentőpalota légoltalmi pincerendszerében létrehozott, sebesülteket ellátó ideiglenes kórházban hősiesen ápolták a sérülteket és mentették meg sokak életét. A kiállítás eredeti helyszínen, az egykori helyiségeket korabeli felszerelésekkel berendezve, műtőrészleggel mutatja be a Pincekórház világát.

További információk a Kiállításaink és a Gyakran ismételt kérdések menüpontok alatt olvashatóak.