• elso
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik

Csoportos látogatás esetén kérjük, keressen fel bennünket! elérhetőségeink 

 

Tisztelt Látogatóink!

 

A holnapi nap folyamán, 2022. 03. 09-én felújítási munkálatok véget, az emeleti kiállítószinten sajnos nem tudjuk látogatóinkat fogadni.
A Pincekórház 1956 kiállításunkon továbbra is várjuk látogatóinkat.

Megértésüket ezúton is megköszönve, tisztelettel: 

Mentőmúzeum munkatársai

 

Maszkhasználat

Tisztelt Látogatóink!

 

A Kormány 633/2021. (XI. 18.) Korm. rendelete a muzeális intézmények látogatói számára is kötelező maszkhasználatot ír elő. Így arra szeretnénk megkérni Önöket, hogy leendő múzeumi látogatásuk során már a Markó utcai Mentőpalota területére belépve, továbbá a Kresz Géza Mentőmúzeumban a jogszabály által előírt orrot és szájat elfedő maszkot viseljenek. A látogatáshoz szükséges továbbá a védettségi igazolvány felmutatása is. Csoportokat 10 főig áll módunkban fogadni. 

 

Megértésüket megköszönve, a Mentőmúzeum munkatársai.

In memoriam Dr. Kovács Gábor

 

 Végtelen szomorúsággal tudatjuk, hogy Dr. Kovács Gábor egykori bajtársunk és tisztelt barátunk, az Országos Mentőszolgálat 1956-ban sérülteket ellátó mentőápolója életének 85. évében elhunyt.

Dr. Kovács Gábor a forradalom és szabadságharc kitörésének évében, 1956-ban lépett be az Országos Mentőszolgálat kötelékébe. Önzetlen helytállással mentette a fővárosi harci cselekmények sérültjeinek életét, részt vett a Kossuth téri vérengzés áldozatainak mentésében is. S nem egy alkalommal a Fővárosi Autóbuszüzem által a Mentőszolgálat részére biztosított autóbuszokkal a tömegbe lövetések sérültjeit is.

Bővebben ...

Közösségi Szolgálat – Szakmai Gyakorlat

Tisztelt Hallgatók, Diákok!

Örömmel értesítjük a muzeológia, a múzeumi munka iránt érdeklődő fiatalokat, hogy az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a Kresz Géza Mentőmúzeum az idei tanévben is szeretettel várja az e terület iránt érdeklődő jelentkezőket, 50 óra közösségi szolgálatra.

Bővebben ...

Rajzos mentéstörténet

 

 

Film

Múzeumunkról

Küldetésünk: a magyarországi szervezett mentés történeti emlékeinek megőrzése, gyarapítása és bemutatása, az Országos Mentőszolgálat - és korábbi szervezeti elődeinek - tudományos, szellemi és kulturális örökségének megismertetése a múzeum látogatóival és szélesebb közönségével.
Célunk: tisztelettel adózni a mentéstörténet és a mentéstudomány nagy alakjainak és mindazoknak, akik feladatot vállaltak az embermentésben, a bajbajutottak megsegítésében.

A Kresz Géza Mentőmúzeum a Markó utcai Mentőpalotában, Budapest szívében található. Az 1890-es években épült Mentőpalota falai között nemcsak mentőállomás és irányító központ működött, hanem már a kezdetektől a mentők felszereléseit, tárgyi dokumentumait bemutató múzeum is. A múzeumot, valamint az épületet – továbbá az első magyarországi mentőegyesületet is – Dr. Kresz Géza alapította. Múzeumunk látogatói megismerkedhetnek a mentéstörténet tárgyi emlékeivel, valamint a mentők és szervezetük nemes, önzetlen munkájával. E gyűjtemény Európában egyedülálló.

A múzeum által őrzött kincsek kronologikus sorrendben, egykori rendeltetésüknek megfelelő csoportosításban tekinthetőek meg. Látogatóink megismerhetik a magyarországi elsősegélynyújtás és mentés múltját a 18-19. századi borbélysebészek tevékenységétől, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület létrejöttén át, a szerveződő városi mentőegyesületek munkájáig. Követhetik a két világháború között az országos hatáskörű mentésszervezés kibontakozását, továbbá megismerhetik az 1948-ban alapított Országos Mentőszolgálat működését. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a rohamkocsi sikertörténetébe, megtekinthetik az első rohamkocsi-szolgálat felszereléseit, eszközeit. Múzeumunk figyelemmel kíséri az oxiológia (mentéstudomány) fejlődését is. A gyűjteményben láthatóak különböző orvosi és mentéstechnikai felszerelések, egyenruhák és különböző rendeltetésű mentőgépjárművek az 1950-es évektől napjainkig. Részletesen ismertetjük a mentőjárművek történetét, a lovas kocsiktól egészen a modern mentőautókig. A vetítőteremben a mai és a korabeli mentők izgalmas életét bemutató filmösszeállítások peregnek.

A múzeumi látnivalók igazi különlegessége a Pincekórház 1956 emlékkiállítás. Állandó kiállításunkkal emléket állítunk az 1956-os forradalom és szabadságharc idején hősiesen helytállt mentődolgozóknak, akik a Mentőpalota légoltalmi pincerendszerében létrehozott, sebesülteket ellátó ideiglenes kórházban hősiesen ápolták a sérülteket és mentették meg sokak életét. A kiállítás eredeti helyszínen, az egykori helyiségeket korabeli felszerelésekkel berendezve, műtőrészleggel mutatja be a Pincekórház világát.

További információk a Kiállításaink és a Gyakran ismételt kérdések menüpontok alatt olvashatóak.