• elso
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik

Rendhagyó nyitva tartás az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére

Kedves Látogatóink!

Október 23-án reggel 8:00 és este 20:00 között a Kresz Géza Mentőmúzeum rendhagyó nyitva tartással adózik  az 1956-os forradalom és szabadságharc idején helytálló mentők emlékének. Időszaki kiállítással, egykori mentődolgozók visszaemlékezéseivel és tematikus előadásokkal várjuk az érdeklődőket a Markó utcai Mentőpalotába!

Bővebben...

Fotók a Városligeti Mentőnapról

Az augusztus 30-án sorra kerülő Városligeti Mentőnap igen nagy népszerűségnek örvendett idén is. Számos program, kikapcsolódási-, tanulási lehetőség állt a látogatók rendelkezésére a nap folyamán. A múzeumi sátorban zajló foglalkozások és a két múzeumi mentőgépjármű csak úgy vonzotta hozzánk a felnőtt és látogatókat egyaránt. 

Hálásak vagyunk önkénteseinknek a segítségért és a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének a Retró mentési bemutató megvalósításáért. 

Bővebben...

Új helyszínnel gazdagodott a Mentőmúzeum!

Nagy örömünkre a Múzeumok Éjszakáján debütál a "Guruló múzeum" nevű mobil kiállítóegységünk. Sok szeretettel várjuk minden kedves Érdeklődőnket.

 

Bővebben...

HIVATÁS AZ ÉLETÉRT. MENTŐK EGYKORON ÉS NAPJAINKBAN

Debrecenben megnyílt a HIVATÁS AZ ÉLETÉRT. MENTŐK EGYKORON ÉS NAPJAINKBAN című időszaki kiállításunk. A kiállítás az OMSZ Észak-alföldi Régió debreceni Mentőszervezete, a Déri Múzeum és a Kresz Géza Mentőmúzeum közös együttműködésével jött létre. A kiállítás szeptember végéig megtekinthető. a Péterfia utca 28. szám alatt lévő Debreceni Irodalom Házában.

 

Bővebben...

Rajzos mentéstörténet

 

 

Film

Múzeumunkról

Küldetésünk: a magyarországi szervezett mentés történeti emlékeinek megőrzése, gyarapítása és bemutatása, az Országos Mentőszolgálat - és korábbi szervezeti elődeinek - tudományos, szellemi és kulturális örökségének megismertetése a múzeum látogatóival és szélesebb közönségével.
Célunk: tisztelettel adózni a mentéstörténet és a mentéstudomány nagy alakjainak és mindazoknak, akik feladatot vállaltak az embermentésben, a bajbajutottak megsegítésében.

A Kresz Géza Mentőmúzeum a Markó utcai Mentőpalotában, Budapest szívében található. Az 1890-es években épült Mentőpalota falai között nemcsak mentőállomás és irányító központ működött, hanem már a kezdetektől a mentők felszereléseit, tárgyi dokumentumait bemutató múzeum is. A múzeumot, valamint az épületet – továbbá az első magyarországi mentőegyesületet is – Dr. Kresz Géza alapította. Múzeumunk látogatói megismerkedhetnek a mentéstörténet tárgyi emlékeivel, valamint a mentők és szervezetük nemes, önzetlen munkájával. E gyűjtemény Európában egyedülálló.

A múzeum által őrzött kincsek kronologikus sorrendben, egykori rendeltetésüknek megfelelő csoportosításban tekinthetőek meg. Látogatóink megismerhetik a magyarországi elsősegélynyújtás és mentés múltját a 18-19. századi borbélysebészek tevékenységétől, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület létrejöttén át, a szerveződő városi mentőegyesületek munkájáig. Követhetik a két világháború között az országos hatáskörű mentésszervezés kibontakozását, továbbá megismerhetik az 1948-ban alapított Országos Mentőszolgálat működését. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a rohamkocsi sikertörténetébe, megtekinthetik az első rohamkocsi-szolgálat felszereléseit, eszközeit. Múzeumunk figyelemmel kíséri az oxiológia (mentéstudomány) fejlődését is. A gyűjteményben láthatóak különböző orvosi és mentéstechnikai felszerelések, egyenruhák és különböző rendeltetésű mentőgépjárművek az 1950-es évektől napjainkig. Részletesen ismertetjük a mentőjárművek történetét, a lovas kocsiktól egészen a modern mentőautókig. A vetítőteremben a mai és a korabeli mentők izgalmas életét bemutató filmösszeállítások peregnek.

A múzeumi látnivalók igazi különlegessége a Pincekórház 1956 emlékkiállítás. Állandó kiállításunkkal emléket állítunk az 1956-os forradalom és szabadságharc idején hősiesen helytállt mentődolgozóknak, akik a Mentőpalota légoltalmi pincerendszerében létrehozott, sebesülteket ellátó ideiglenes kórházban hősiesen ápolták a sérülteket és mentették meg sokak életét. A kiállítás eredeti helyszínen, az egykori helyiségeket korabeli felszerelésekkel berendezve, műtőrészleggel mutatja be a Pincekórház világát.

További információk a Kiállításaink és a Gyakran ismételt kérdések menüpontok alatt olvashatóak.